idlan sakit?

petang jumaat br ni, lepas balik kerja saya p ambik Idlan kt nursery....masa mula2 tgk dia saya perasan ada kelainan kt muka dia... pastu, kakak 2 bagitau saya yg Idlan terjatuh, bibir dia luka.. n dia dh tuam bagi reda... saya igt xde pa2 la kot... tp tengah2 sembang dgn kakak 2, tetiba Idlan muntah.... saya igtkan mungkin sebab dia terlebih minum... so, saya bawak ler dia balik...

dh sampai umah, saya susukan dia... n x lama lepas 2, dia muntah lagi... saya mula risau...lepas 2 kali dia asyik muntah jer, saya terus bawak p klinik.... kt klinik, Dr cakap kl saya risau, baik bawak ke hospital... sb takut effect dia jatuh.. dh 4 kali dia muntah masa 2...

sampai jer kt hospital, diorang ambik darah dia sb nk tau punca dia muntah... n diorang tahan Idlan kejap untuk sejam dua..nk pastikan yg dia x muntah lagi... idlan pun dh tertidor sebab penat... jam masa 2 dh pukul 12.00 tengah malam...ujian darah menunjukkan dia normal.... n diorang suruh kejut Idlan untuk minum, nk pastikan yg dia x muntah lagi....punya ler susuah nk kejut dia.. sedap sangat kot tidor kt katil spital 2....saya x sampai ati nk kejut dia bangun....

kul 1.30 pagi, baru Dr datang n cakap Idlan dh boleh balik....kul 2 pagi, kami sampai rumah... alhamdullilah kt rumah dia dh x muntah2 n tidur sampai pagi....

pagi sabtu 2, lepas Idlan bangun, dia asyik berak jer... cirit birit samapi 3,4 kali...saya rasa perut dia, dh keras... kembung, masuk angin dh, terus saya bawak dia pegi klinik plak.. ambik ubat... dia xnk makan bubur, x nk minum susu... dia hanya makan nestum n air kosong jer... x boleh tidor... asyik merengek jer...kesian saya tengok dia... actually, ni 1st time dia jadi macam ni...so, saya xde pengalaman ..x tau nk buat per... 

malam, saya sapu minyak yu yee kt perut (sambil urut2 nk bg pecah angin) dan kt kaki (dari betis sampai tapak kaki).. baru ler dia boleh tidor lena.... kl x, kejap2 terjaga... hari ahad (semalam), saya tengok dia dh ok ckit... x merengek2 dh... tp stil xnk makan bubur n minum susu....

sehingga hari ni, saya masih memantau kesihatan dia...takut2 berulang kembali...

Comments

tiefazatie said…
alahai..cian idlan..risau tue kan sis..adui la..
Jaa said…
aa...dh ler x pandai cakap lagi..main agak2 jer aper yg x kena..huhu
Zie said…
Ala sakit apa yek muntah dan cirit lagi.. apapun semoga cepat sembuh. kalau zie mesti nagis punya. coz anak kecik lagi.
Ina Hashim said…
ooo lebey kurang sama pengalaman kita ye....pehtui apa jadi kat idlan?ok terus ke?