Senarai Badan Islam Yang Diiktiraf 2011


erm, tadi saya terbuka website Halal Malaysia, saya ternampak ada senarai ni...
sebelum ni, saya rasa was-was kalau beli makanan dari luar negara...walaupun ada tanda halal.. betul ker halal? maklumler, orang yang x pernah ke luar negara macam saya ni.bukan tau semua kan...
rupa2nya ada 28 negara yang diiktiraf oleh JAKIM

Australia adalah negara yang paling banyak Badan Islamnya iaitu sebanyak 13 buah.

Thailand jugak adalah antara yang tersenarai iaitu The Central Islamic Committee of Thailand
(CICOT)



China plak ada 3 Badan Islam, ini yg paling biasa la kot korang jumpa.. antaranya ialah
1) Shandong Islamic Association
2) China Islamic Association
3) Islamic Association of  Henan



Amerika (USA) plak, ada 3 Badan Islam iaitu:
1) Islamic Food and Nutrition Council of America
2) Halal Food Council U.S.A
3) Islamic Services of America (ISA)





so, lepas ni korang x perlu ler nk risau2 lagi... korang boleh tengok senarai lengkap dari
Halal Malaysia sebab dari list ni korang boleh jugak tengok logo halal yang betul...
so, jangan lupa jengah ke sana


Sharing Is Caring

 

Comments

Mya said…
thanks for sharing =)