apa yang boleh saya buat???


salam semua,
sejak Idlan dah mula nak menyebut perkataan-perkatan, saya dah terbayang-bayang dia cakap camni...

Mama, Idlan nak tu...,
Mama, tu apa?
Mama, .........

ai, saya tak sabar-sabar nak dengar dia bercakap macam anak sedara saya kat kampung...kalau korang nak tau, anak sedara saya (yg lelaki la) sorang tu sangat petah bercakap....kalau boleh saya nak Idlan jadi petah camtu jugak sebab saya ni pendiam...kalau dia ni petah, takdela saya bosan bila my hubby takde kat rumah...hehe, mesti comelkan dengar pelat-pelat dia bercakap...dengar suaranyer...

tapi bila dipikir-pikirkan balik, kalau nak dia banyak bercakap, kita pun kena la rajin bercakap dengan dia jugak kan? kalau tak, dia pun senyap jugak la kan...tapi saya ni tak pandai nak bersembang.... risau plak saya...actually, masa Idlan baru 6,7 bulan saya tengok dia dah mula 'bersembang-sembang'... tapi bila dah setahun ni, kurang plak dia bersuara... mungkinkah saya puncanya? maklumler, most of the time, dia dengan saya...di rumah, masa saya tengah buat kerja saya senyap je, takde plak saya dok sembang-sembang dengan dia...sembang pun kejap-kejap jer....saya pernah try nak bersembang tapi takde plak idea nak sembang pasal per...huhu..kadang-kadang saya sedih tengok dia...

erm, saya tak nak dia boring bila dengan saya... tapi apa yang saya boleh buat???
p/s: jangan kata tambah lagi k.... hehe


Comments

IntaNBerliaN said…
apa yg perlu k.ja buat adlh.. k.ja jdikan diri k.ja seorg yg sk potpet2... nak lg senang... hantar idlan duduk dgn saya... hihii

alaa senang je sembang... meh sy bg contoh..

k.ja : idlan mkn apa dkt taska arini?

idlan : tatatititutu

K.ja : ooo mkn nasi... lauk apa?

idlan : tatatititutu

K.ja : Lauk ikan goreng ke... mesti sedap kan... mana sedap mama yang masak ke yang cikgu masak?...

dan seterusnya... haaaa kan senang je tu... ni barulah dipaggil interaksi 2 hala... walaupun dia ckp bhs german... hihii

but make sure yg k.ja jgn ckp pelat or ckp bhasa dia tp guna bhs standard kita...

sekian tips saya untuk hari ini :-)
SeputihSalju said…
tu la kn..sy pun jns pndiam jugk.. riso nurul pun ikot sama cm sy... skrg ni sy bykkan brckap gn nurul.. kdg2 brcerita n kalu takda idea tu sy nyanyi.. tp nyanyi yg ada mkna la..

p/s : sy pun taktau cra sy ni btl ker tak...
fieda said…
DIA NAK KWN...OPSSS....SILAP LA PLK...HIHI

DONE KLIK2..
semoga besar nnt dia jd anak yg soleh dan bijak..
huhu~..sian Idlan..maybe dh tibe mase die dpt adik, hehe...