peranan air dalam kehidupan kita


salam semua...
ingat tak saya pernah cakap yang kat rumah saya takde air seminggu dalam entri INI. Haa, semalam azab takde air tu dah berakhir.....aduh, seksanya tak payah cakap... sampai saya terpaksa mandi di opis la..huhu...tapi bila takde air ni la buatkan saya kembali sedar yang kita ni perlu berjimat-jimat dengan penggunaan air... sebabnya bekalan air yang ada ni tidak mencukupi untuk kita guna dalam tempoh masa yang lama...


air memainkan peranan penting dalam kehidupan kita... senang citer semua benda la kita guna air....nak makan kena basuh tangan, kalau guna sudu, nak kena basuh plak sudu tu...nak solat, kena guna air..nak masak guna air...macam pic kat bawah nih...cuba bayang kalau air takde? mau berbau kita semua..haha...



tapi korang tau tak berapa banyak air yang disarankan untuk penggunaan seorang dalam sehari? hanya 50 liter sahaja tau..dan ada yang boleh survive kurang daripada tu...tapi kebanyakkan kita menggunakan lebih dari tu...tambah-tambah kat negara kita ni yang sumber air tu mudah didapati....

cuba korang tengok bil air korang plak? banyak mana air yang korang guna? macam saya kat rumah yang hanya ada 3 orang ni, penggunaan air bolehla di bawah 20 meter padu... so, free jer (kat Selangor la)...tapi bagi yang lebih dari tu...confirm2 la penggunaan air bulanan tu banyak kan? macam mana nak berjimat? perlu ker nak berjimat? korang kisah ker? hehe...

okla, tu jer untuk hari ni...jangan lupa tinggalkan komen k...

Comments

fieda said…
air mmg penting betul dlm kehidupan kita ni kan jaa...kak fieda pun mmg tiap2 bln tak byr air..free la kita kt selangor ni...cuma kalau time family dtg ada lebih sikit tp tak byk pun kena byr dlm rm1 lebih jer..

jaa duk kt mane..?
IntaNBerliaN said…
ececee dah pandai tulis jgn lupa tinggalkan komen.. hehheh... mmg saya sntiasa je tinggalkan komen..muhahahha

btw, nasib baik dah ada air kan.. xyah lg g mandi dkt opis..hihi

nasib baik dah update.. kalu x saya nak jugak komen.. "tak update lagi ke kakja". muahhaha
Cik Rose Cute said…
Kalau di beri pilhan air atau elektrik...Cik rose pilih air...air sangat2 penting....banyak guna air nie...
LYAfrina said…
xde elektrik..blh cri lilin..klo xde air..mmg susah.. nk buat smua mde pon ssh.. air mmg pting.. mau x mndi pegi keje,,klo xde air.
Ros said…
Salam Jaa,

Ya la...kalau tak dak air ni,macam mana kita nak uruska kehidupan harian kita,pasai semuanya menggunakan air kan....
memang lah air ni penting sangat2....
Zie said…
mana cukup guna sikit- sikit.. macam-macam nak basuh.. huk huk
wah..ye ke nie? best la famly jaa..gune sket je air.. kat umah sy nie..Hannah sorg pun gune byk air..asyik dok main air, hehe... >_<