bermalam di wad kerana baby kuning

September 15, 2012


salam semua...

saya nak stori sikit ni...
lepas saya balik ke kampung untuk berpantang, hubby terus inform kat klinik Parit Buntar. pada 4/9/12 nurse datang ke rumah pagi tu... lepas check saya dan baby, nurse mintak saya bawa baby ke klinik untuk check kuning sebab dia tengok baby dah kuning sikit... petang tu saya ke klinik, masa baby dicucuk, hubby yang bawa..tak sanggup saya nak dengar baby menjerit sakit... hubby bagitau baby tak nangis pun... lepas tu kami tunggu result.. nurse bagitau yang kuning tinggi, 16.7...kena jumpa dr... dan dr pulak kata kena pergi hospital parit buntar plak...kena admit wad sebab kuning tinggi...

lepas jumpa dr kat hospital, dr sahkan memang kena admit.. bagi kuning yang lebih 15, memang konfirm kena admit... sedihnya la...baru keluar wad, dah kena masuk wad balik..tapi takpela.. demi baby...saya redha... cuma saya kesiankan Idlan...huhu...


dia tidur kat bawah lampu ni kejap jer... sampai kul 3 pagi jer.. pastu taknak dah... nak tidur dengan saya atas katil...sepanjang di dalam wad, saya makan kurma dan minum banyak air untuk pastikan susu saya banyak...erm, saya hanya bagi baby minum susu badan je ye.. takde air masak atau benda lain....pagi esoknya (5/9/12), nurse datang ambik baby untuk ambik darah.. pastu diorang mandikan... erm, kalau ikutkan diorang mandikan dulu baru cucuk..tapi ntah nape baby saya dicucuk dulu baru dimandikan...dalam pukul 10 dapat result....alhamdulillah, kuning baby dah turun jadi 12.5..so, ini bermakna saya dah boleh keluar wad..seronoknya saya... pukul 12 lebih hubby datang dan bawa kami balik...kesian kat Idlan... seronok bukan main dia bila saya balik...asyik peluk jer....

6/9/12 saya pergi check kuning baby lagi untuk pemantauan...kuning naik jadi 14.3...tapi nasib baik tak kena masuk wad...dan saya kena datang check kuning lagi esok... 7/9/12 kuning baby naik lagi jadi 15.1... kali ni saya memang kena admit... adeh, sedihnya...hubby pun mula susah hati.. yela, dia nak balik kt Selangor 8/9/12....bila dah jadi macam ni, terpaksala dia tangguh dulu..


huhu...ini pic malam kedua baby kena dok bawah lampu....sedihnya saya...saya terpikir apa silapnya..rupa-rupanya saya salah makan... saya tak tau ler betul ke tak ini puncanya tapi orang bagitau tak leh makan makanan yang 'panas' macam lada hitam, rempah2 dan halia kalau baby kuning..kunyit pun tak boleh makan... so, kan hospital memang makanan tu semua takde benda-benda tu... kat rumah saya makan...erm, saya bab-bab macam ni memang saya tak tau...huhu..so, saya nekad tak nak makan benda-benda tu bila kat rumah...

esoknya (8/9/12), kuning baby dah jadi  13.8...dan sekali lagi saya boleh keluar wad... dengan harapan baby takkan masuk wad lagi sebab kuning...9/9/12 saya pergi checkup kuning, alhamdulillah kuning baby dah 10.3, 10/9/12 kuning naik sikit jadi 10.5, jadi saya kena datang lagi lepas 2 hari.. iaitu pada hari ke-14 baby lahir ...12/9/12 kuning baby turun sikit jadi 9.8... dan nurse bagitau yang kami dah tak perlu ke klinik lagi untuk check kuning..cuma kena teruskan penyusuan susu ibu... alhamdulillah...lega betul saya.. dan saya berharap lepas ni kuning baby akan terus turun dan hilang....ini saja harapan saya sekarang ni...

ops, lupa nak bagitau.. secara rasminya saya umumkan nama baby saya ini ialah
MUHAMMAD IRSYAD BIN MOHD HUSNI....

You Might Also Like

6 comments

Instagram

Subscribe