pengalaman bersalinkan my second baby...


salam semua...

pada pagi 30 Ogos 2012 iaitu pada hari Khamis... kebetulan malam tu hubby dan Idlan tidur di ruang tamu... saya pulak tidur dalam bilik sorang-sorang... tapi ntah nape, malam tu saya tidur tak lena sangat... saya mimpi ntah apa-apa ntah...sampai rasa nak kejut hubby dan mintak dia tidur sekali dengan saya...erm, tak tau nape saya rasa tak tenang malam tu... dan tak lama lepas tu, saya bermimpi saya bersalin... baby tu keluar senang sangat... dan bila diangkat, baby boy rupanya... terus saya terjaga dari tidur... nape pulak aku mimpi bersalin ni? siap nampak jantina baby lagi tu...huhu... pastu saya tidur balik... dan mimpi lagi yang bukan-bukan....

dalam pukul 4 pagi, saya terjaga... rasa sakit macam nak terberak jer.... kebetulan masa tu memang rasa nak terkucil... terus la ke tandas...duduk la saya kat tandas tu untuk menunaikan hajat... tapi sakit yang saya rasa ni lain bebenor... tak macam nak berak pun... so, saya keluar la dari bilik air...terus ke katil... terpikir jugak..nak bersalin dah ker ni? lain macam plak sakitnya... rasa macam nak berak tapi tak plak sakit perut....nak kata nak bersalin, perut takde plak rasa contraction macam Idlan dulu....

tapi sakit tu makin kuat, terus saya panggil hubby... hubby pun terus packing barang nak bawak saya ke hospital.. saya ni plak sempat lagi call kakak saya tanya, saya ni dah nak bersalin ker? haha...kakak nasihat untuk terus ke hospital.. so, terusla saya ke hospital.. masa tu saya dah tak ingat jam pukul berapa... tapi masa saya pergi memang nurse buat endah tak endah je la... sebab saya baru mula sakit start pukul 4 pagi tu... suruh saya bagi urin la.. tukar baju la...tak lama lepas tu, saya dah mula sakit yang agak-agak sakit la jugak... tapi saya takdela panggil nurse masa tu.. sebab orang yang masuk lebih awal dari saya pun baru buka 2-3 cm...so, saya senyap jela...

kebetulan masa saya dok tahan sakit tu sampai mengalir air mata tu, ada nurse yang lalu di katil sebelah... dia la yang check dan rupa-rupanya saya dah 5 cm....kelam-kabut diorang masa tu.... terus pecahkan air ketuban saya dan mintak saya tukar katil untuk ditolak masuk ke dalam wad bersalin.. dan masa dalam perjalan nak ke wad tu la, baru diorang nak suntik saya dengan antibiotik...kan saya ada GBS tu...dan berlari-lari la diorang menolak saya ke wad bersalin....saya masa tu rasa dah nak TERBERAK SANGAT-SANGAT.....diorang suruh tahan, saya cakap TAK BOLEH TAHAN DAH... tapi nasib baik la saya sempat tahan sampai ke bilik bersalin...huhu...seksa wei...

kat dalam wad bersalin tu, tak payah tanya la seksa macam mana saya nak teran....tapi alhamdulillah, rasa nak terberak tu sangat-sangat membantu saya untuk meneran... (erm, masa Idlan dulu tak rasa yer)...lepas baby dah keluar saya ingatkan dah settle..rupa-rupanya belum.. dia nak keluarkan uri pulak...lagi sekali saya rasa nak terberak...sakit dia sama macam baby nak keluar jugak... (masa Idlan dulu tak rasa apa-apa k) pastu saya rasa lega sikit... tapi rupanya penyeksaan belum berakhir.. diotrang nak keluarkan darah beku pulak... sekali lagi saya rasa nak terberak sebab diorang korek-korek, tekan-tekan perut saya....huhu... (sekali lagi, masa Idlan dulu, saya tak rasa apa-apa yer, mungkin sebab saya lemah sangat masa tu, badan saya dah kebas).. dan last sekali dia cakap yang saya ada angkat punggung, so dah terkoyak sikit kat bawah tu... kena la jahit... terasa jugak la sakit tu tapi nasib la tak sakit sangat.. ( erm, masa Idlan dulu memang tak rasa apa2 la).. selepas semua tu barula baby saya diserahkan pada saya... inilah wajahnya....

 seorang baby boy seberat 3.54 kg yang lahir pada pukul 6.38 pagi....(betul pulak mimpi saya tu, memang baby boy)

nama? TUNGGU!!!!!!!
 

Comments

fieda said…
alhamdulillah jaa...dh selamat semuanya...tu la kan jaa..pengalaman melahirkan tak sama..nanti jaa tggu no3 plk tgk camner plk..
u.m.i.e said…
comelnya ..
tahniah untuk baby boy yang kedua nie :)
IntaNBerliaN said…
laaa masa idlan dulu kakja tak rasa ke yg nak terberak tu... saya ingat ke semua ibu yg nak bersalin normal akn rs yg nak terberak yg amat sgt tak menahan dah tu... hihiii sy silap rupanya.. hehhe
BuDaK cOmOt said…
heheh tahniah =)
terima kasih sebab kongsi pengalaman bersalin...
Masya said…
tahniah jaa...
alhamdulillah dah selamat bersalin.... tahniah yer.. dipermudahkan segala²nya...
QasehnyaRania said…
tahniah..sejuk je tgk muka bby jaa =)

teringin ..
Zie said…
tahniah... setiap baby ada kelainannya tak sama. .