Irsyad genap 5 bulan hari ni...


salam semua

hari ni genapla Irsyad 5 bulan... esok saya akan bawak dia pergi checkup...hopefully semuanya ok... masa awal 4 bulan dia dah pakai meniarap tapi sampai sekarang masih belum pandai nak melentang balik... selalu menangis minta saya terbalikkan dia balik...haha, kadang-kadang tu saja jer saya biar..last-last tertidur dia dalam keadaan meniarap tu...


masa awal 4 bulan hari tu, susu saya tiba-tiba drop..tak tau la..macam-macam saya buat tapi tetap tak berhasil..akhirnya terpaksa la juga saya bagi dia minum susu formula...tapi saya masih bagi lagi susu badan..kiranya susu formula tu hanya sebagai tambahan bila susu yang saya bekalkan kat nursery tak cukup.. dia minum sehari 16 oz sedangkan saya cuma dapat bekalkan 9-10 oz jer sehari...dan masa susu saya drop tu, 5-6 oz jer sehari saya dapat..sangat-sangat tertekan masa tu...tambah sedih bila Irsyad meraung sebab takde susu keluar masa dia hisap...sedih sangat masa tu...niat dihati nak susukan Irsyad sepenuhnya sekurang-kurangnnya 6 bulan tak tercapai...tapi takpela, dari biar dia kelaparan kan....

alhamdulillah, bila Irsyad minum susu FM tu, dia takde sembelit ke apa... dan susu badan saya pun dah kembali normal..tapi masih tak cukup untuk dia..sekarang ni pun saya hanya mampu dapat 3-4 oz sesi pagi, tengah hari n petang... maksudnya saya hanya dapat 9-11 oz sahaja sehari..selebihnnya ditambah dengan susu formula...malam memang tak dapat nak pam sebab Irsyad malam-malam 2,3 kali juga terjaga nak susu..

tapi saya berhasrat nak buat power pumping lepas ni...cuma susah sikit sebab saya guna manual... tapi akan diusahakan juga.... doakan saya berjaya yer....

Comments

Masya said…
insyaallahh kalau usaha moga berjaya.. tp pump manual sy pun gagal dulu.. tu sebab anak sy menyusu sampai 4 bulan jer..
syawalsimpsons said…
tak pela janji irsyad sihat ye
Qhaifa Nur said…
comel irsyad...
moga membesar bagai johan juga..
Aju Mohit said…
moga jaa akan teruskan perjuangan penyusuan, dun give up, comelnya irsyad
anak lelaki selalunya kuat menyusu kan...xper la In Shaa Allah lepas ni mencukupi bf utk irsyad
QasehnyaRania said…
AS-SALAM..ALHAMDULILLAH

sekejap je kan dh besar :D
IntaNBerliaN said…
xpa.. usaha lagi utk next baby... :-)
SeputihSalju said…
InsyaAllah blh tu.. jgn putus asa ek..
shazrina said…
saya pon berpengalaman macam tu jugak ...bukan taknak fully bf ke pe, tapi dah memang susu badan kite sikit ...orang keliling saya tu tau kritik je sbb saya bg Adriana FM., mase tu lagi la saya bertambah tertekan.. huhu semoga kuat semangat ye jaa .. :D
jaakechik said…
semoga berjaya ya dear. guna pam manual mmg susah sikit,tpi kalau rajin usaha insyaALLAH akan berjaya..hihi... btw, jaa first time singgah blog ni, dah follow dah... hehe.. salam perkenalan ya. sama jer nama kita. hihi.
Mimi Azirah said…
jap je dah 5 bulan ye

p/s jaa, sy tulis je ape yg berkaitan dgn blog sy dan keistimewaan yg de pd blog kite..lpas tuh pemilihan kategori blog tuh yg penting...cth jaa pilih parenting,personal,food...kategori utama blog cnth jaa pilih parenting...pemilihan utk ltak cpuv tuh bergntg pd survey yg jaa update la