Baiti Jannati | Part 3 : Touch Up

salam semua...

harini nak tunjuk sikit apa yang saya dapat beli untuk minggu pertama saya di rumah baru ni...

hari Isnin minggu lepas saya ambil cuti sebab nak pindah barang...dan kebetulan hari yang saya perabot yang ditempah jugak dihantar pada hari yang sama.. jadi agak kelam-kabut jugak masa tu....lantai tak sempat nak sapu dan mop.. hubby pagi tu kata nak datang kemas kat sini tapi lain pulak jadinya.. dia sibuk kemas kat rumah lama sampai tak sempat nak datang kemas kat rumah ni..saya cuma sempat sapu dan mop dalam bilik jer... 

lagipun lori yang sepatutnya sampai pagi lewat sampai ke rumah lama.. pukul 1 lebih kalau tak salah baru dia datang.. perabot plak janji hantar pukul 4... jadi saya sempat kemaskan sikit-sikit jela...kul 4 lebih perabot sampai... selepas proses pemasangan berlaku, inilah hasilkan...

 meja ni sebenarnya plan asal nak letak melintang tapi tak muat plak..menghalang laluan ke dapur.. so dipanjangkan macam tu..tak dapatla nak letak rak buku kat tengah-tengah antara ruang makan dan ruang tamu..

sofa plak nasib la 3+2 jer.. kalau ada lagi satu konfirm tak muat.. sebenarnya warna asal lain (yang gelap yang tempat yang cerah, yang cerah kat tempat yang gelap.. faham ker idak??) tapi saya request nak warna ni.. sebab takut kotor.. maklumler.. ada 2 orang anak teruna kat rumah ni..

ini gambar yang baru saya ambil sebenarnya..tu yang ada tv lama kat atas kabinet tu... rasa rugi plak beli meja kopi dan kabinet ni sekali.. patutnya salah satu jer.. sebab bila dah beli baru perasan ruang dah sempit...tapi tula.. kedua-dua ni penting kan.. kabinet tu boleh letak dvd ker, astro ker, streamyx ker...apa-apa la kan.. kalau takde, nak letak mana plak benda-benda tu.. meja kopi plak kalau ada tetamu datang, boleh hidang atas tu kan...erm, ini suma gara-gara "alang membeli menang memakai" la ni..haha..dah alang-alang beli, beli jer suma.. sekali sempit plak ruang tu.. nak golek-golek tengok tv pun tak boleh..haha..tapi suma perabot-perabot ni berat giler.. nak ubah kena angkat 2 orang...tu yang tambah pening bila nak bersihkan...

malam tu terus kami ke Nilai 3.. p survei-survei langsir..kedai pertama kami masuk 1 set langsir tu harga dalam RM750..cantik tapi kami nak pikir dulu.. malam Selasa tu, kami pergi lagi dan cari kat kedai lama plak.. kedai kedua ni dalam RM500...murah.. hubby dah nak beli tapi saya kata balik ukur dulu betul-betul.. sebab sebelum tu ukur main agak-agak jer.. malam Rabu tu kami pergi lagi Nilai 3..kali ni kami pergi cari kedai lain plak... tanya punya tanya, kami dapat harga RM300 lebih.. saya tak ingat.. terus hubby confirm nak beli.. tak larat dah nak pegi cari kedai lain...haha.. okla tukan..dapat 300 lebih.. 3 lapis.. tapi rail yang dipasang kat rumah hanya 2 lapis.. so, buat sementara kami pasang 2 lapis dulu.. jadila macam dalam gambar ni..
 senteng sikit.. oh ya, langsir ready made ni standard saiz dia 8 kaki... so kalau nak beli ready made, pastukan ketinggian tu cukup 8 kaki k.. macam kami ni lebih 8 kaki sikit.. so sentengla sikit.. tapi takpela.. janji tutup sliding door tu..

KC aka Kitchen Cabinet ni pun baru jer dipasang.. kalau tak salah.. hari Rabu atau Khamis tu...so, simple jer.. takde aksesori apa-apa.. bajet punya pasal.. insya allah.. kalau ada rezeki, saya tambahla aksesori lagi..


pastu, hari Jumaat, Tv ni plak sampai..asalnya nak cari 40-42".. tapi hubby dapat smart tv ni dengan harga yang agak murah... RM1400 something kalau tak salah.. so, dia belila yang ni..

  apa kelebihan dia? yang saya tau dia ada wireless.. so boleh tengok youtube kat situ.. yang lain tak pasti.. saya tak sempat nak belek lagi... dah siap pasang tapi tak boleh tonton lagi sebabnya?? Aerial tak pasang lagi da... hehehe.. so dok la dia kat situ diam-diam...

ruang pantry buat masa ni hanya ada mesin basuh.. dan barang-barang yang tak sempat dikemas..haha.. malas sebenarnya..haha..ingat nak tambah rak kat atas tu tapi ada suis plak kat tengah tu..nak buat atas suis tu macam tinggi sangat.. saya ni dah la tak berapa nak tinggi... so masih pikir lagi camner nak susunatur tu suma.. 

erm... tu jela kot buat masa ni.. sambung next part plak yer... 

Comments

syawalsimpsons said…
so far sue suke,..,,..cantik la...cabinet kitchen tu simple..tp cantik..suke la
Masya said…
wahhh dah pindah rumah yer.... simple, canik, menarik, tertarik.. merah menyala² kabinet dapur hihihihi
Fiza Rahman said…
Cantiklah. Suka tgk KC tu.
Jueliza Jamani said…
dapor kita sama merah hitam..
Sayangku Zie said…
Wah masuk rumh baru semua perabot baru.. bestnya.. perabot lama kira tak bawa lah ni yer.... hehehe bera KC tu Jaa?
@Sayangku Zie kakak zie, harga dia saya tak pasti la kak sb lump sum sekali dengan kos renovation..
QasehnyaRania said…
cntik la dpur tu.area mna ni jaa
@QasehnyaRaniasemenyih kak.. alhamdulillah.. terima kasih.. KC tu hubby yang pilih...