Bell's Palsy.... pernah dengar?

korang penah dengar bell's palsy?
kalau dulu, yang aku tau.. palsy ni ada kaitan dengan saraf...
so, aku x tau ler apa plak penyakit bell's palsy nih...

tapi pertengahan tahun lepas, suami aku kena penyakit nih...
mula2 2, dia dok mengadu sakit telinga...
esoknya, dia bangun pagi dia kata dia rasa kebas sebelah kanan muka dia...
mata x leh tutup rapat...
mulut xleh senyum/gerak belah kanan...
bila pegi hospital doktor sahkan yang dia kena penyakit bell's palsy...

mula2 dengar, risau sangat...
penyakit apa plak nih...
jadi aku surf kt tenet...

What Is Bell's Palsy?

Bell's palsy is a temporary weakness or paralysis of the muscles on one side of the face. These muscles are controlled by the facial nerve. Because there's a facial nerve on each side of a person's face, and Bell's palsy usually affects just one nerve, people with Bell's palsy will most likely notice stiffness or weakness on one side of the face.


Other symptoms of Bell's palsy include:
  • difficulty closing one eye all the way
  • dryness in one eye
  • trouble tasting at the front of the tongue on the affected side
  • changes in the amount of saliva or drooling
  • hearing sounds that seem louder than usual in one ear

so, lepas tu husband aku kena pegi terapi...
alhamdulillah, dia dah sembuh sepenuhnya selepas sebulan...
tapi selain dia pegi terapi kat hospital...
dia buat jugak terapi kt umah...
cmner????
dia baca al-quran jer setiap hari...
mungkin sebab 2 dia cepat sembuh...

oklah, sampai cni jer nak citer pasal penyakit nih...
sajer nak share dengan korang...



Comments

E.d.Y said…
semoga encik hubby sembuh sepenuhnya
[-suziey-] said…
ouh ni sakit yg my fren (mummyaeesh.blogspot) kena tu..mmg teruk..kesian jek...get well soon ok..