Apps | Waktu Solat Malaysia

May 11, 2015

Salam semua,

hari ni nak kongsi dengan korang satu aplikasi mobile ni.. nama dia Waktu Solat Malaysia..sebenarnya saya tengah surf kat google play apa-apa aplikasi yang menarik... sekali bila terjumpa aplikasi ni teringatla saya memang takde aplikasi waktu solat dah sejak handphone kena format haritu.. dulu dah tak ingat aplikasi yang mana guna..yang tu ada arah kiblat.. 

so, saya try la guna aplikasi ni plak.. lepas jer download saya pun belek-belek.. dan saya tak sangka saya tertarik dengan apa yang ada dalam aplikasi ni...

kalau korang nak cari, cari la yang ni...

 kat dalam dia akan tunjuk macam ni la.. dan untuk arah kiblat, bila korang gerakkan handphone tu, yang gambar kaabah tu la arah kiblat korang... ha, korang adjustla sampai kaabah tu dok kat kul 12, senangla nak tau arah yang betul..hehe.. erm, dia jugak akan keluar bunyi azan bila dah sampai waktu...Idlan dan Irsyad kalau bunyi jer terus panggil saya..hehe..diorang takut tetiba bunyi azan kat handphone...

dan yang menariknya, dia ada juga lokasi masjid terdekat.. so, kalau korang tengah travel dan tak tau masjid yang terdekat kat mana, bolehla tengok kat sini.. dia siap tunjuk maps lagi... tapi untuk gunakan yang ni kena guna data la.. baru senang nak cari lokasi kan..

 selain tu, dia ada jugak doa, solat sunat dan surah.

yang surah tu, ada rakaman suara tau... so korang boleh buka dan mainkan.. tapi macam saya buka sound hanphone kuat, so bila bunyi jer.. memang kuat la handphone saya ni..hehe.. kalau kat opis memang boleh terkejutla orang kalau tetiba dia bunyi azan kan...

ha, okla..tu jer yang saya nak citer kat korang.. kalau korang ada aplikasi yang menarik lagi bagitau saya yer..


You Might Also Like

3 comments

Instagram

Subscribe