A.N.A.K



Sori, saya lambat sikit update soklan yg ditag oleh IntanBelian.... 
so, inila yg sempat saya karangkan...

1.      How old were you when your first child was born?
Saya dah berumur 26 tahun masa Idlan lahir… actually saya kawin penghujung tahun 2008 (masa 2 baru 24 tahun)…lepas setahun kawin, baru la saya pregnant….

2. What month and year was your youngest child born?
Anak saya, Muhammad Idlan Muqri B. Mohd Husni dilahirkan pada 6 Ogos 2010… 
tarikh keramat 06/08/10…(saya ingat 6,8,10 jer)..bersamaan dengan hari Jumaat..

3. How did you feel when you first found out you were pregnant?
Dah semestinya saya gembira ..yela,setahun saya tunggu….
kawan2 semuanya kawin terus pregnant, saya jer belum lagi….

4. Who did you tell first?
Orang pertama yg saya bagitau dah semestinya my hubby….
lepas dh confirm baru la saya bagitau family saya…

5. How many pounds/kg did you gain during your first pregnancy
Berat asal saya 56kg… last masa preggy berat saya naik x banyak.. 9 kg jer…

6. What did you crave while you were pregnant?
Erm, saya xde plak ngidam macam2…. Cuma kl rasa nak makan saya makan jer…tp yg saya perasan saya x boleh tengok iklan makanan… confirm lepas 2 saya rasa nak makan benda dalam iklan 2…hehehe…

7. Did you find out the gender of your first child? Why or why not?
Actually saya x nak tau.. orang kata biar surprise.. tp belum sempat Idlan keluar Doktor dh bagitau dulu yg baby yg saya kandung 2 lelaki…

8. Did you have any complications during your pregnancy?
Erm, bulan pertama saya ada sedikit bleeding.. masa saya p klinik, Dr. bagi saya mc 3 hari n kt Mc 2 dia tulis “threatened miscarriage”… so saya kena berehat selama 3 hari ler…
Bulan kelapan, masa 2 dh minggu ke-32/33 rasanya, saya mengalami “Braxton  hicks contraction”..kena tahan kat wad plak untuk 3 hari…tp Alhamdulillah, nasib baik xde pa2….

9. How much did your first child weigh?
Berat Idlan masa lahir ialah 3.11 kg…actually saya kl boleh xnak baby besar2..takut.. bajet bawah 3 kg…huhu..tp nk buat cmner..anak saya seronok dalam perut banyak makanan…hehehe..

10. Was your first child early, late, or on time?
Idlan lahir awal 2 minggu…
X sempat saya nak balik bersalin kt kampung.. dia nak jadi anak negeri Selangor rupa2nya…

11. What is the most difficult challenge or health issue that any of your children have faced?
Erm, Idlan mengalami beberapa masalah kesihatan sebenarnya tp x kronik sangat rasanya… dia ada kahak, kalau tidur tue, nafas dia berbunyi... (kadang2 ler)…pastu dia ada alergik… kl salah makan, abis gatal satu badan….

Difficult challenge masa Idlan baru lahir.. dia kena tahan kt NICU selama seminggu… huhu.. sesiapa yg pernah dok kt dalam tu jer tau cmner rasanya….huhu

12. What's your favorite part of being a mom?
Saat yg terindah adalah apabila saya lihat dia membesar.. dari meniarap, merangkak, berjalan….bercakap….hai, semualah yg berkaitan dgn dia…semuanya indah…

13. Do you think it's easier to be a mom or a dad?
Oh tidak….kita kena sanggup berkorban masa n tenaga segalanya untuk anak kita…. X leh merungut…  kena banyak bersabar…

14. What is the best piece of advice you could give to someone who is about to have their first child?
Kena jaga kesihatan… kalau sakit sapa nak jaga anak kita???
kewangan pun kena maintain sb nanti dh ada anak lagi banyak duit nk pakai…

15. Did you always think you'd have kids?
Dulu sebelum kawin, saya selalu tertanya2… mampu ker saya mempunyai anak.. cmner kalau saya x mampu..oh tidak!!!!!!!!!
tp lepas setahun berkawin, saya cm x caya plak saya dh ngandung n dh ada anak sekarang..hehe.. Alhamdulillah…

16. What's been the biggest surprise about motherhood?
Sebaik sahaja anak kita dilahirkan…it’s like a miracle… erm, x mampu yg ucapkan dengan kata2…

17. Are there things you miss about life before kids?
Erm, nak hangout dengan kawan2 kot…hehehe

18. How many children do you have?
Sorang jer… Muhammad Idlan Muqri b Mohd Husni…

19. Do you plan to have any more children?
Kalau ikutkan hati 2 nak tp x tau lagi seramai mana yg saya mampu… but so far saya x bercadang lg nk tambah.. maybe lepas 2,3 tahun….tp kl dh rezeki saya terima jer la…hehe

20. Who's the mom that you admire most?
My mum..hehe..

ok, saya nk forwardkan soklan ni pada Keyphochee dan Zie... 
gudluck.. jangan lupa tinggal link kt saya k...

 

Comments

mamafieda said…
hehehe..kena jwb tag ye...:)
miss atie said…
kamu di tag lagi di sini... http://mutiaralife.blogspot.com/2011/11/11-tagged.html

tq... :)
IntaNBerliaN said…
sy doakan thn dpn k.ja PREGNANT!!.. Saya dah semestinya.... insyaAllah.. hihii
Jaa said…
k.fieda: aa...banayk tul soklannyer..

atie: adei, kena lagi... hehehe..nti saya jawab k..

ina: aminnnnnnnnnn............. (^_^)
tiefazatie said…
comel je cte nie..hee..xpe..ada rezeki..dpt anak lg kan sis..hee