pilih puting susu yang sesuai dengan usia anak....


salam semua...

saya tak tau ler korang alert atau tidak pasal penggunaan puting susu pada baby....just nak remind bila ada kes baby tersedak susu ni, salah satu puncanya mesti la orang yang bagi susu tu sendal jer botol susu kat bantal masa baby menyusu atau pun masa baby tu tengah minum, susu tu keluar laju sangat sampai tersedak budak tu....

ini just info pada mereka yang tak biasa menggunakan puting susu lagi la.... sebab masa mula-mula saya bersalinkan Idlan, time tu banyak kes baby tersedak susu... dan kebetulan Idlan plak tak nak minum susu dari botol awal-awalnya.. so, kakak saya suruh beli puting yang ada lekuk-lekuk, jadi saya try puting NUK


sumber dari google...

puting ni ada macam-macam saiz tau.. kena pandai pilih.... contohnya macam ni....


Available Size:-
  • Size 1 (0-6mths) S - For Thin Liquids (eg. breastmilk, water etc.)
  • Size 1 (0-6mths) M - For Milk (eg. formula milk)
  • Size 1 (0-6mths) L - For Thicker Feeds
  • Size 2 (6mths+) S - For Thin Liquids
  • Size 2 (6mths+) M -For Milk
  • Size 2 ( 6mths+) L - For Thicker Feeds

yang kat atas tu jenis silicone.. mula-mula saya rasa saya beli yang latex... sebab dia lembut macam payudara kita.. tapi lama-lama saya tukar kepada silicone... nasib baik Idlan boleh terima.....

tapi tak kisah la, saya bukan nak promote puting ni cuma nak pesan, kalau beli puting susu tu biar yang aliran dia ikut kesesuaian anak kita.. sebab ada puting susu tu hanya akan keluar susu bila dihisap... dan ada yang keluar laju jer macam paip air... so, kalau baby yang masih kecil harusla pilih puting yang hanya akan keluar susu bila dihisap ataupun alirannya slow, setitik dua macam tu....

bagi yang guna brand mahal-mahal tu, takde masalah la kot kan... dah mahal mestila lebih terjamin.. harga puting ni 2 unit =RM17.90... tak tau la bagi korang mahal ke tak.. bagi saya mahal la... tapi takpe..demi keselamatan anak...saya sanggup...

so, just info pada yang belum lagi ada anak atau bakal.. jangan salah pilih yer...

 

Comments

IntaNBerliaN said…
haa tu la kan.. skrg ni byk betoi kes tersedak susu.. mmg patut ambik berat kan...

nasib alisha minum dalam gelas je... hihi
cik yuyu said…
oooo.. walaupun belum kawen ag.. tp perlu jugak untuk amek tau ni.. hehee.. thanks for sharing..
Zie said…
emm mahal lah tu.. tapi untuk anak apalah harga 17 tu kan?
Puan Kutu said…
pasal puting ni mmg kna amik berat.semua ni utk keselamatan anak..
Anonymous said…
ok la tu rm17.90, sbb baby sy avent x jalan, Doc. baby x jalan, tommee tippee pun x jalan.. breast feeding jer ok. Nak try NUK pulak la sbb mggu depan da start nak masuk kerja. Neway thanks for da very valuable info.. :)
Utk baby umur 3bln n fully breastfeeding puting saiz mana yg lbh ssuai yer?
Utk baby yg 3bln..n fully bf saiz puting mana yg lbh ssuai yer...?
@nikazizah nikdaud saya cadangkan saiz 1 (S) itu mmg sesuai utk 6 bulan ke bwh... pengaliran dia sangat perlahan.. setitik2 jer kuar... tu pun sangat perlahan..