kenangan bersalinkan idlan...hari pertama

ari ni, aku nak cerita tentang idlan...memandangkan aku mula buat blog pun awal bulan Jan, so aku story ckit saat aku lahirkan dia....

pagi subuh 6/8/2010... aku mula sakit pinggang.... aku mula rasa x sedap ati... so, aku pesan kt suami aku untuk bawak semua barang2 yg aku dh packing standby dalam keta... pastu aku pegi keja macam biasa... sampai2 jer bos aku suruh aku singgah opis baru (opis sekarang ni)... kami dalam proses nak pindah opis masa 2.... dia suruh aku tengok barang-barang yg perlu disimpan dalam stor masa 2... sakit ati jugak ler kt dia masa 2... aku dh bagitau yg aku dh mula sakit... tp dia sibuk nak aku pegi tengok jugak... xpela... aku pegila jugak dgn beberapa staf yg lain masa 2...

sampai jer kt opis 2, dh kul 8 lbh... aku mula rasa contraction setiap setengah jam.... tp aku masih lg steady... x gerak sangat..duduk jer pun...bos aku dok tanya lg apa2 barang yg perlu...aku mula ler stress dengan dia... tp sabar jela... kul 9 aku mula rasa makin sakit..so, aku rehat kejap kt surau...kawan2 yg lain pegi makan... tinggal ler aku sorang kt c2...kul 10 aku tengok contraction dh mula setiap 10 minit... so, aku call suami aku mintak hantar ker hospital...nasib baik ler hospital dekat jer dengan opis baru aku nih...

setibanya aku ke hospital.... aku terus ke bilik menunggu.. nurse check bukaan masa 2 baru 3 cm... so, diorang suruh aku salin baju dulu... tapi masa 2 aku ngantuk sangat..sampai nurse pun heran...sakit 2 sakit ler tapi x tau kenapa aku ngantuk sangat... nk tidor jer masa 2... diorang tanya aku dh makan ker belum, aku jawab belum... so, diorang suruh suami aku belikan makanan... masa 2 dh pukul 12 lebih... aku jamah roti n air milo jer.... tapi x lama lepas 2, aku muntah.... perut dh x boleh terima...nurse pun macam pelik jer tengok aku muntah...

aku x tau jam dh pukul berapa masa 2 sebab aku x pakai jam....tp yg aku tau masa 2 suami aku call kata dia nak pegi solat jumaat...aku pun x kisah la..mungkin lambat lagi kot nak bersalin... lepas 2 aku rasa lemah sangat.... sakit contraction makin kuat.... dan aku muntah untuk kali ke-2... so, perut aku sekarang dah 100% kosong la kot masa nih...x lama pastu, nurse datang check nk cakap aku dh ready nak bersalin....terus diorang tolak aku masuk wad bersalin....

korang boleh bayangkan x, perut aku dah kosong... nk kena guna tenaga plak nak meneran... ya allah, tuhan jela tau kudrat aku banyak mana masa 2.... zero wei, dengan dahaganyer, dengan laparnyer.... aku betul2 x larat masa 2...rasa nak pengsan pun ada masa 2...nurse dh bantu aku macam2 tp aku still xleh nk teran.... diorang siap marah2 la jugak sebab kepala baby dh nampak..aku kena teran lama2 jer.... tp aku x larat jugak.... diorang siap masukkan air lagi kt aku ni ha.... punya ler lembik badan.... ada sorang nurse 2 cakap dh setengah jam dah ni... risau jugak aku kalau anak aku lemas.... macam2 ler diorang buat nak bagi baby aku kuar.... kesian anak aku.... akhirnya, aku teran untuk kali yg pengabisan dan lahirla anak aku ke dunia nih pukul 3.15 petang, hari jumaat....suami aku baru masuk wad masa 2... x sempat dia nak teman aku...sedih betul masa 2....


masa anak aku keluar 2, dia x nangis....so, nurse terus bawak dia keluar.... pastu diorang bawak dia masuk n tunjuk kt aku... kejap jer pastu diaorang masukkan dia dalam incubator.... aku? aku kesejukan masa 2.... gila2 punya sejuk... dh pakai selimut 2 lapis pun sejuk lagi... lama jugak diorang tinggal aku kt bilik bersalin 2....kul 6 lebih baru aku dibawa masuk ke wad.... nasib suami aku masih teman aku masa 2.... dia la tolong pimpin aku ke tandas....sebabnya aku nak pitam masa 2... aku still x makan lagi masa 2... pastu dia keluar pegi beli makanan....sementara 2, ada kakak katil sebelah dia bagi aku makan roti ckit sebagai alas perut.... aku masih sejuk n x larat masa 2.... nak makan pun x lalu...aku nak tidor jer masa 2... teringat kt anak aku...cmner la dia...sihat ker x?...risau aku.... aku x sempat lagi nak bagi susu kt dia... kesian dia....

Comments

IntaNBerliaN said…
Tapi pe2 pun.. Alhamdulillah idlan selamat dilahirkan :-) so, next time makan tau... x perlu makan beria, cukup makan buah kurma & air milo... InsyaAllah Xpenat.. Kurma membekalkan tenaga yang banyak... ;-) I'll wait 4 ur next baby.. heheh
Dda Ly said…
idlan comel sgt dah besar sekarang...semoga die terus membesar dgn sihat...:)

meh ke rumah,
~tutorial 'jom jenguk ads'~
keep in touch ye..♥♥♥