Bayi perempuan dicampak dari tingkat 3..memang KEJAM!!

salam semua...

sekarang ni setiap hari ada jer kes pasal budak-budak... Isnin, dapat tau pasal budak mati dalam bekas air... Selasa, dapat tau budak terjatuh dalam periuk sup ayam dan hari ni Rabu dapat tau plak ada bayi kena campak... yang dua kes awal tu tak boleh kata apa la nama pun kemalangan... ni kes yang ni memang menyirap jer saya baca...



ai, korang nampak kepala dia pecah tu? ai, kalau la saya tinggal kat kawasan tu, nak masa kuar ternampak budak tu terbaring atau lagi teruk masa saya lalu tu budak tu terjatuh mau pitam saya kat situ... subhanallah, apa nak jadi la dengan manusia sekarang ni...

saya harap si pelaku tu dapat ditangkap...tak kisah la dia mangsa atau sukarela yang penting bukan hak dia nak ambik nyawa budak tu...ramai lagi yang sanggup jaga budak tu...

btw, nak tanya korang la kan.. kalau la tetiba ada sedara/adik-beradik/kawan2 korang yang terpregnant, apa korang akan buat?
 maki hamun dia? 
halau dari rumah? 
suruh dia gugurkan?
 jaga bayi tu? 
serah bayi tu pada orang lain?

ha, boleh tolong jawab? 

Comments

syawalsimpsons said…
kalo sue mmg mula2 memang marah...tapi dah takdir kan...kiter lagi kiter marah, bambu bagai. lagi dorang ni memberontakkan....kena slow talk elok2..mmmm.....al fatihah buat baby ni
IntaNBerliaN said…
nak komen tp soalan macam tak jelas pulak... terpregnant ada 2... samada yg dah berkahwin ke belum yg dimaksudkan ni? tp dr banyaknya tanda soal tu... mcm xkawen la kot ek...

ntah... tak pasti... tapi kalau halau ke maki ke suruh gugur ke... yg tu xla kot... benda dah jadi... so, rasa mcm lebih baik "khutbah"kan mereka dgn agama... so, dr situ nanti mereka akan lbh ready utk hadapi ujian lps ni... selain dr mereka xkan gugurkan anak... dgn kata lain xkan buat sesuatu yg menambahkan lagi dosa mereka la...
@IntaNBerliaN maksud k.ja secara haram la ina.. kl halal xde nk marah ker apa kan... bukan per.. kdg penerimaan orang tu yg buat diorg ni bt benda2 mcm ni.. diorg takut.. kalau bnda blm jadi boleh la kita nk ingatkan .. tapi kalau dah terjadi tu yg kita sendiri kena terima la.. n yes mcm ina ckp la.. kena bimbing diorg supaya x lebih tersesat...
Mimi Azirah said…
Kalo sy la kan mrh memg ade tp mrh bkn cara maki hamun tp cara yg sopan n berhemah sbb tky memberontak...bile kite marah n maki siap halau rumah tuh yg jd kes kes buang n bunuh bayi...nasi dh jd bubur nak mrh pun tak guna kan...kite kne lah bg support pd mereka yg dh terlanjur nih cbe berfikir secara rasional dan solve problem...