Perkembangan Idlan

salam semua,

hari Isnin lepas, saya gi hantar Idlan ke nursery.. selalunya hubby yang hantarkan.. so, masa hantar tu, cikgu dia ada tanya saya ada train dia free diapers tak kat rumah.. saya jawabla yer, ada.. tapi time dia nak berak.. dia nak pakai jugak diapers tu.. walaupun masa tu dia dah tertonggeng atas toilet.. tetap tak nak berak dalam toilet..

pastu cikgu dia bagitau.. kat nursery memang dia dari pagi sampai nak balik tak pakai diapers.. nak balik baru pakaikan sebab diorang tau rumah saya jauh.. takut dia terbuang masa balik.. yela.. jalan jammed.. nak berhenti bukan senang...dah cikgu dia ada jugak bagitau yang Idlan tak berak plak kat nursery.. kala berak pun, bila pakai diapers... pastu saya terpikirla.. sebab tu ker anak saya ni asal sampai rumah jer.. benda pertama dia buat ialah berak dulu....adakah dia menahan dari membuang? hahaha..kalau betul kesian la plak..

satu soalan lagi cikgu dia tanya saya ada ker mengajar dia kat rumah? saya katala takde pun.. sebab bila dah balik tu sebab uruskan hal-hal rumah... idlan pun kat rumah asyik dengan Upin Ipin jer...Cikgu dia cakap dia ingat apa yang diajar..erm, tapi tak sempat plak nak tanya apa benda yang cikgu ajar... 
tapi ye betul.. saya tahu Idlan dah lama hafal ABC, 123..mungkin sebab sebelum dia tukar nursery dulu, dia sempat diajar sekejap..pastu dia plak sempat main game ABC dulu sebelum tab dia rosak.... so, bila kat nursery baru ni dia dah kenal suma tu.. tapi yang saya perasan dia dah kenal Aa, Ba, Tha.. sebab kat nursery diorang ajar baca Iqra'... saya tau pun masa saya balik kampung dulu.. ternampak buku Iqra kat rumah MIL saya..saja la suruh dia baca.. tak sangka plak dia kenal Alif, Ba Tha tu...

cuma satu jer, Idlan tak pandai mewarna...kawan-kawan yang lain dah pandai.. dia masih menconteng... pastu guna satu kaler jer... erm, silap saya jugak sebab memang tak pernah train dia mewarna ni...dulu dok rumah sewa, pernah la bagi dia pensil kaler...tapi habis dinding rumah dicontengnya...jadi bila masuk rumah baru, hubby tak bagi dia main pensel...jadinya, perkembangan dia lambatla sekarang ni...erm, bulan depan dia dah masuk 4 tahun...tak tau la segala kekurangan dia terutamanya free diapers tu dapat diatasi atau tak sebelum genap 4 tahun tu...


Comments

Nurzakiah Hanum said…
x pe la nanti lama2 akan pandai colour kan
Sheila Salim said…
Assalamualaikum kak, in shaa Allah, Idlan boleh pandai. akak cuba la luangkan sikit masa tanya apa yg dia belajar kat taska.. bab warna tu, apa kata sediakan satu dinding untuk dia conteng. bukan ke nippon ada cat dinding yang boleh dicuci kalau diconteng oleh budak2? singgah menabung dove sini~~~
lama2 nnti pndai la...anyway ida be cn ye
Montana said…
saja mai singgah blogwalking dari blog MiaLiana.Selamat Menyambut ramadhan ke 23 naa..MiaLiana rajin kumpul LINK blogger2 lain.membuatkan kita semua lebih dekat antara satu sama lain... ;-)
Mar Mansor said…
in sha Allah..boleh tu..boleh..
Mimi Azirah said…
xpe jaa nti die.ondai sndri..aina pun sy xajar mewarna tp alha.dulillah die tau sndri