pengalaman pertama minum air gula... manis giler...





hari jumaat yang lepas, saya pergi check up sebab kena minum air gula bila kandungan dah capai 20 minggu...(tapi masa saya pergi ni dah 21 minggu)... so, seperti biasa ler, saya tunggu sampai no saya naik... pastu bila jumpa nurse, dia bagi 2 tiub untuk isi darah..


pastu saya pun pergi ler ke kaunter yang selalu saya pergi untuk check HB... tapi orang kat kaunter kata, bukan kat situ tapi kaunter lain... so, saya pun pergi la ke kaunter lagi satu..tunggu punya tunggu.. sampai ler giliran saya.. tapi bila saya masuk.. diorang kata, bukan kat sini.. kat tempat ibu dan anak tadi tu jer... adeh, penat saya tunggu kat situ, setengah jam tau...

so  saya pun pergi la ke kaunter ibu dan anak tadi..tanya nurse tu kat ner nak ambik darah ni... terkejut diorang sebab saya tak buat lagi ujian tu sedang orang lain semua dah buat..adoi ai, terpaksa ler dengar nurse-nurse tu membebel..... yela, saya mana pernah buat ujian air gula nih.... so, jadi blur la sikit...pastu orang kat kaunter plak salah bagi direction... lagi ler salah...

ha, kalau nak tau, untuk ujian air gula ni, kita kena ambik darah 2 kali.. sekali sebelum minum air gula... dan sekali lagi selepas minum...itu pun lepas 2 jam.. dan korang kena ber'puasa' yer untuk buat ujian ni.. saya tak tau plak kena puasa tapi nasib baik saya tak makan lagi pagi tu....kalau tidak, lagi ler nurse tu bising....huhu...

so sambung cerita saya tadi, lepas dah ambik darah untuk kali pertama, saya pun gerak ler ke bilik 'air gula' tu...terpaksa la saya minum air gula yang manis melekat tu sorang-sorang... pening dan sakit tekak saya lepas minum air tu...erm, kebetulan ada checkup gigi hari tu, so lepas minum air giula tu, doktor gigi plak check gigi saya... dia kata ok cuma gigi bongsu saya belah bawah kiri dan kanan tu tumbuh songsang...kena bedah tu... er, saya tau lama dah..cuma takut jer nak bedah-bedah ni....dia suruh saya buat lepas bersalin...oh, tengok la kalau saya cukup berani nak dibedah...

lepas 2 jam, sekali lagi tangan saya dicucuk (tapi tangan yang lain la) untuk ambil darah... masa tu dah pukul 11 pagi.. perut plak dah lapar... terus saya balik lepas tu... on the way balik, hubby saya singgah kedai beli makanan untuk tengah hari nanti... saya yang tengah menunggu dalam kereta ni yang dari tadi rasa mual-mual , terus ke bilik air dan muntah.. keluar balik air gula yang saya minum tadi..huhu.. tak tau ler saya muntah sebab air gula tu  atau sebab saya tak makan lagi... yela, saya kan ada gastrik... lepas tu baru ler saya balik ke opis....

erm, ituler pengalaman pertama saya minum air gula.. hopefully lepas ni dah tak perlu lagi ler...ohya, result test air gula tu, 17 hb ni baru saya tau... minggu depan la maknanya saya kena pergi check up lagi.. doakan saya takde kencing manis k...


 

Comments

IntaNBerliaN said…
huhuu... sy yg manis sikit pun rs xthn tekak ni.. apatah lg air gula yg manis amat tu...
Masya said…
saya paling ngilu bab minum air gula ni lah masa mengandung.. x sanggup huhuhuhu.....
diana said…
minggu ni pun saya dah 21 minggu.tapi mujur la sampai sekarang tak kena minum air gula.mengandung dulu pun tak kena.harap2 berat saya ok la sampai hujung kehamilan nanti..tak mau la minum air gula.dah la saya tak suka manis2 nih.
edda(",) said…
adoi... manis sangat kah?? tetiba tekak pon terasa manis.. uhukk
Cute Mum said…
manis sangat eh..
tak pernah minum lagi..
harap tak kenalah untuk 2nd prgnant nie..
ummi anum said…
akak ni 2 kali ngandung 2 kali kena minum..dah sah2 ada kencing manis..tapi time ngandung jer lah..
SeputihSalju said…
sy dulu sampai 2 kali kena minum... kali pertama ok tp kali ke 2 perut tak boleh terima dah...hbs muntah semua...
Zie said…
3 kali pegnent blum pernah kena... hehehe mudahan tak payah kenalah..