Mampu @ Tidak Berpuasa Tahun ni????


salam semua...

tinggal beberapa hari saja lagi kita akan berpuasa kan? masa mengandungkan Idlan, saya bersalin beberapa hari sebelum puasa... maknanya sebulan ler saya kena ganti balik....nak habiskan sebulan tu bukan senang.. banyak betul dugaan dan godaan yang datang..hehe... tahun lepas pula, saya tak perlu ganti langsung sebabnya saya tak period sepanjang puasa tu... alhamdulillah... lega betul saya... tapi mengandung / hamil kali ni... saya akan melalui bulan Ramadhan tu dengan berpuasa....bila saya baca komen dari Aju Mohit...


buatkan saya terfikir balik .... (actually dah lama saya fikir sebenarnya).... mampu ker saya nak berpuasa? untuk makluman semua, pada awal kehamilan, saya disahkan gastrik... memang tak leh lapar... kalau dah lapar tu, kena makan on the spot.... kalau tidak saya akan pening kepala dan last sekali muntah... dan saya pun pernah ditahan di wad gara-gara gastrik melanda....

bila dah makin dekat puasa nih, hari-hari saya fikir dapat ke tak saya berpuasa penuh tahun nih? sebab kebelakangan ni saya cuba untuk kurangkan makan.. tapi bila dah lapar tu....memang saya akan pedih ulu hati dan pening kepala...so, time tu, makanan dah wajib ada depan mata saya... tapi kalau berpuasa macam mana? kalau boleh saya nak berpuasa penuh juga tahun ni... huhu... tak tau ler tercapai ke tak hajat saya tu?

 

Comments

Masya said…
insyaallah boleh .. org tua² kata makan kurma masa shur sambil usap perut dan cakap dgn baby hari kene puasa.. takmoo nakal² dalam perut hihihiihihi... x pastilah btl tak... cubalah dulu... sbb sy dulu tak tahu saya mengandung masa bulan puasa .. alhamdulillah puasa penuh cuma lesu jerlah..
Mira Adzlia said…
hrp2 bjaye pose...tp klu xlarat, xyah la..tkut jejas kshtn lak..
Mama Adam said…
kalau boleh, puasalah. kalau tak, tak perlu. jangan paksa :)
Zie said…
kalau memudharatkan untuk baby dan ibu baik jangan puasa... mudahan jaa sihat selalu yer.
anisalya said…
insyaAllah... tapi kalau dah memudaratkan tu tak payah puasa la. sama la. akak thn lepas pun dapat puasa penuh. tahun ni? entahlah. ngeeee....
PinkUmmi said…
insyaALLAH boleh....
Cute Mum said…
persoalan yang sama macam uyun tgh pikir.. mampu ker nak puasa penuh dalam keadaan kesihatan yang macam nie..
harap dapatlah bertahan.. kalo takleh gak, kenalah buka kan..

selamat berpuasa yer..
Asmara said…
InsyaAllah boleh cuba. Mungkin boleh ambil extra supplement yg boleh membantu ketahanan badan. Kurma salah satunya. Lebihkan makan sewaktu bersahur, minum susu yg berprotein tinggi. InsyaAllah dengan IzinNya pasti boleh! ;)
QasehnyaRania said…
salam kenal dan follow sini juga...;)
insyaallah ``, jaa boleh buat yang terbaik utk diri sendiri dan bb
tp kalau tak boleh juga jgn dipaksa..
Anum Shukri said…
InsyaAllah..BOLEH!!!!
Jom baca kat blog sy ttg gastrik ni..
IntaNBerliaN said…
kan boleh je puasa :-)