update pasal GBS


pagi tadi saya pergi follow up kat Hospital Serdang berkaitan jangkitan virus GBS yang saya  cerita dalam entri INI dulu...

masa buat urin test tadi, nurse bagitau yang kencing saya kotor... adeh, kenapa pulak la yer... mungkin juga sebab kurang air kot...puasa la katakan... sebelum ni takde masalah pun....berat saya plak 63.6 kg (last check up pada 29/6/12 berat saya 63.5kg) naik sikit... erm, xpela... lepas tu, tunggu giliran untuk jumpa Dr. plak...

masa jumpa Dr ni, saya tanya la effect dia pada baby.. Dr. kata baby boleh kena jangkitan paru-paru.. so, masa nak bersalin nanti saya akan diberi antibiotik dan GBS ni juga boleh sebabnya saya bersalin awal (sebelum 37 minggu)... dan baby boleh dapat jangkitan masa air ketuban pecah...apa-apa pun saya perlu dapatkan antibiotik tu sebaik saja saya nak bersalin ataupun masa air ketuban saya pecah...

dari maklumat lain yang saya dapat, GBS ni akan menunjukkan tanda-tanda pada baby dalam tempoh 12 jam selepas dilahirkan hingga hari ke-7...ohya, Dr. pun ada scan baby tadi, dia kata baby ok... hopefully baby akan selamat dari bahaya....dan dia minta saya datang ke hospital lagi pada minggu ke-40 (kalau saya belum bersalin lagi masa tu).. minggu ke-40 ada tarikh saya dijangka bersalin (13/9/12).... dan meneruskan check up di klinik seperti biasa... 26/7/12 ni saya akan ke klinik pula untuk check up yang biasa tu... hopefully masa tu air kencing saya dah tak kotor lagi...




  

Comments

IntaNBerliaN said…
harap semuanya ok la nanti..
Zie said…
emm dah nak bersalin ni macam2 kan? zie dulu pun macam tu, kadang tu malas nak ambil peduli.. apapun insyallah mudahan selamat yer...
Anum Shukri said…
Harap2 Jaa dan bby selamat semuanya..
SeputihSalju said…
insyaAllah semuanya ok... k.ja jgn pikir sgt nnti k.ja stress plak... GBS ni punca daripada apa ye??
Insya Allah semuanya okey...Kalau kurang minum air masak memang air kencing kotor...
nurul said…
salam jaa.saya terbaca blog u bila saya pun sah ada gbs ni.skrg 38minggu.saya nak tau, masa irsyad lahir, trus kena tahan wad ke? brapa lama?