update pasal GBS

July 23, 2012


pagi tadi saya pergi follow up kat Hospital Serdang berkaitan jangkitan virus GBS yang saya  cerita dalam entri INI dulu...

masa buat urin test tadi, nurse bagitau yang kencing saya kotor... adeh, kenapa pulak la yer... mungkin juga sebab kurang air kot...puasa la katakan... sebelum ni takde masalah pun....berat saya plak 63.6 kg (last check up pada 29/6/12 berat saya 63.5kg) naik sikit... erm, xpela... lepas tu, tunggu giliran untuk jumpa Dr. plak...

masa jumpa Dr ni, saya tanya la effect dia pada baby.. Dr. kata baby boleh kena jangkitan paru-paru.. so, masa nak bersalin nanti saya akan diberi antibiotik dan GBS ni juga boleh sebabnya saya bersalin awal (sebelum 37 minggu)... dan baby boleh dapat jangkitan masa air ketuban pecah...apa-apa pun saya perlu dapatkan antibiotik tu sebaik saja saya nak bersalin ataupun masa air ketuban saya pecah...

dari maklumat lain yang saya dapat, GBS ni akan menunjukkan tanda-tanda pada baby dalam tempoh 12 jam selepas dilahirkan hingga hari ke-7...ohya, Dr. pun ada scan baby tadi, dia kata baby ok... hopefully baby akan selamat dari bahaya....dan dia minta saya datang ke hospital lagi pada minggu ke-40 (kalau saya belum bersalin lagi masa tu).. minggu ke-40 ada tarikh saya dijangka bersalin (13/9/12).... dan meneruskan check up di klinik seperti biasa... 26/7/12 ni saya akan ke klinik pula untuk check up yang biasa tu... hopefully masa tu air kencing saya dah tak kotor lagi...




  

You Might Also Like

6 comments

Instagram

Subscribe