TIPS HILANGKAN BATUK TANPA GUNAKAN UBAT?



salam semua.. saya jumpa benda ni di facebook Tips Penjagaan Anak Sihat dan Cerdas... saya copy and paste di sini sebagai rujukan masa akan datang..maklumla, Idlan kerap batuk dan selsema... harap-harap tips ni dapat membantu...

____________________________________________________________________________

Untuk pengetahuan parents semua, menurut kajian oleh Canadian Family Physician, ubat batuk bahaya untuk kanak-kanak dibawah umur 4 tahun. Penggunaan ubat batuk boleh menyebabkan kematian!!

Tapi parents boleh amalkan tips ini untuk kurangkan batuk anak-anak. InsyaAllah.. jika diizinkanNya , berkesan.

1) Rehatkan anak:
Tenaga diperlukan untuk melawan jangkitan. Dengan rehat yang cukup, proses penyembuhan dapat berlaku

2) Mandi air Suam (semua peringkat umur)
air suam membantu mencairkan kahak dalam rongga hidung dan tekak.
- juga membantu merehatkan minda anak-anak.

3) Saline drops dan Bulb syringe (semua peringkat umur)
- penggunaan saline drops melegakan hidung tersumbat.
- Bulb syringe bagus digunakan untuk bayi. gunakan 15 minit sebelum menyusu baby, supaya penyusuan lebih lancar.

4) Vapor rubs ( 3 bulan keatas)
Kajian menunjukkan kandungan vapor rubs tiada kesan keatas hidung yang tersumbat, tetapi ia membantu anak bernafas dengan lebih baik keran kesan penyejukan bahan vapor rubs

5) Banyakkan minum air ( 6 bulan keatas)
Air membantu mencegah kekeringan dan mengurangkan hingus dan kahak

6) Sup panas/suam ( 6 bulan keatas)
Sup panas bantu melegakan hidung yang tersumbat

7) Meninggikan kepala anak semasa tidur (12 bulan keatas)
Tinggikan kepala anak semasa tidur dengan meletakkan kain atau bantal yang lebih. keadaan ini membantu anak bernafas dengan lebih baik

8) Madu ( 12 bulan keatas)
Menurut kajian, madu dapat melegakan sakit kerongkong dan juga membantu menghilangkan kahak. Malah Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasihat Al-Quran, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

9) Ajar anak keluarkan kahak ( 2tahun keatas)
Ajar anak keluarkan kahak sendiri jika dia dah cukup besar dan pandai keluarkan kahak.

10)Berkumur dengan air garam ( 4 tahun dan keatas)
Ini boleh mengurangkan sakit tekak dan batuk, juga membantu mengeluarkan kahak dari kerongkong.

moga anak-anak sentiasa sihat hendaknya...

update:

Kalau anak-anak korang memang jenis yang kerap batuk berkahak ni dan korang plak tak reti sangat nak apply cara teknik percussion ni, korang bolehla cuba amalkan Omega Guard dari Shaklee.
Omega Guard Bantu Masalah Kahak Anak-anak

Omega Guard ni membantu mencairkan kahak tau. Omega Guard Shaklee sangat membantu kerana ianya mengandungi 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi seperti EPA, DHA, ALA dan banyak lagi yang mampu merangsang sistem imun dan penting untuk pemulihan tisu peparu. Banyak lagi la fungsi Omega ni, kalau korang nak tau lebih lanjut korang jenguk kat SINI lah yer..

jom tengok apa kata pengguna:


kalau korang berminat, boleh la PM saya k...
SMS/Whatsapp: 017-6551432


Comments

kadang2, sebotol ubat batuk tu habis tapi batuk tak surut2 juga. kene amalkan tips ni. jangan bergantung dengan ubat je. kan2.
bagus petua ni...tu la ubat batuk mmg xbagus utk budak2 bwh 4tahun
ros_reeza said…
bagus ni.. terima kasih kongsikan ni :)
IntaNBerliaN said…
tips utk org besar xda ke.. kan kakja selalu batuk2...