hari malang buat Irsyad

salam semua,

hari sabtu baru ni saya sempat balik ke kampung kejap untuk hantar mak mentua saya yang sudi teman saya selama hubby tiada di rumah... kami gerak balik dah tengah hari.. sempat la singgah makan kat Tesco Kajang kejap...dalam pukul 6 lebih rasanya kami sampai...

malam tu, anak-anak seperti biasa aktif bukan main... kebetulan masa tu Idlan duduk atas riba saya.. tetiba Irsyad datang dan nak rebah jugak kat riba... Idlan bila nampak Irsyad datang terus dia bangun..sebabnya Irsyad asyik gigit jer dia.. so, mungkin dia takut thats why bila Irsyad datang terus dia bangun.. tapi Irsyad plak tak sempat nak landing elok-elok.. saya plak tak sempat ak sambar dia..masa tu dia tengah makan roti.. khirnya dia tersembam dan tergigit bibir bawah.. Allah, darah banyak giler... boleh nampak kesan gigi dia...cuak saya... risau gak kalau gigi dia patah ker apa...lepas lap darah-darah tu, saya check.. hanya bibir jer yang berdarah.. nangis la kejap.. pastu main balik..

tak lama pastu dalam dok main-main muka dia terhantuk kat dinding plak.. tapi takdela darah ke benjol ker apa.. so saya takla risau sangat kan...pastu kami ke rumah makcik hubby plak.. sebab dia tak sihat...tengah dok borak-borak, tetiba saya nampak hidung Irsyad berdarah.. tapi nasib baiklah tak sampa menitik-nitik.. tak pernah-pernah hidung dia berdarah.. tak tau ler sebab panas dalam ker atau sebab dia terhantuk tadi...hati mul la risau kan... sabar dulu.. tenang-tenang..

tak lama pastu, tetiba-tiba dia tersadung plak.. PAP, muka terembam lagi.. kali ni bibir atas plak tergigit... darah banyak giler... kali ni memang saya tak tahan dah... menangis la... asyik berdarah jer dia malam tu... sedih sangat... dia plak bukan reti duduk diam.. asyik ke sana-sini...risaunya saya...

malam tadi kami balik dari kampung... so, sepanjang perjalanan tu saya jaga dia.. takut tersembam lagi kang berdarah lagi...yela.. dia nak dok kat depan... kadang berdiri kat tengah-tengah tu... nak tak nak memamng kena pegang... tapi dah nasib dia kot.. dalam saya dok jaga-jaga tu, boleh plak dia tergesel dengan kerusi depan tu.. sebenarnya yang bahagian kepala tu saya tanggalkan sebab nak bagi ruang sikit untuk saya kat belakang ni... kerusi depan tu saya baringkan untuk Idlan tidur... mula-mula tu Irsyad dok jolok-jolok jari dalam lubang besi tu.. saya risau jari dia tersankut..so mmg dok tutup la lubang tu dengan tangan saya.. dan terpikir nak pasang balik bahagian kepala tu.. tak sempat saya nak pasang Irsyad dah tergesel benda tu.. ha, dah berdarah balik bibir dia....hai, apala nasib ko adik.. asyik kena jer..

pagi ni hubby kata nak bawak dia ke klinik untuk check.. risau la asyik darah jer... kang ada masalah lain plak... risau bila pikir pasal anak-anak... huhu.. moga dia cepat sembuh...

Comments

syawalsimpsons said…
ADOI DALAM SATU MALAM ASIK BERDARAH NI..RISAU PULOK...MOGA TAK DA PAPE KAN
ctfand said…
alah kesiannya... budak2 kan..memang tengah lasak.. Tak apalah..moga Irsyad makin kuat lepas ni.. aunty doakan cepat sembuh ye.. :)
Sukma Haron said…
salam...singgah sini
budak-budak memang begitu ler....hihi
SeputihSalju said…
siannya irsyad.. lepas satu-satu kena kat dia.. xpa irsyad kan kuat.. buktinya lps kena xda pulak stop main..still smbung lagi main mcm xda apa2 yg berlaku.. InsyaAllah irsyad xda apa2 tuh..
IntaNBerliaN said…
alahai irsyad.. siannya..
Cikgu Norazimah said…
kesiannya, mmg hari tak baik utk irsyad, bwk la g klinik check kalau kena apa2 ker